Fersk økologisk dansk and
Den økologiske berberiand er mør og saftig og knapt så fed som en almindelig landand. Berberiænderne boltrer sig på store enge i Vendée-områdets milde kystklima i flokke på 1000-2000 ænder. Her kan de nappe græs og snegle, hvis de bliver trætte af deres 100 % økologiske foder af korn og majs fra Bodins egne marker og fodermølle. 

Fritgående Hel Berberiand u/indmad
Alle ænder er opdrættet på 100% vegetabilsk foder og i an afstand af maksimalt 50 km fra slagteri, fodermølle og rugeri. Det betyder korte transportafstande hvilket både gavner dyrevelfærd og miljø. Ude på gårdene bliver ænderne opdrættet med fri adgang til store græsarealer, ofte med træer og et vandhul. Der er altid adgang til frisk vand og landmændene uddannes løbende i good farming practice.

Hvornår fejres mortensaften?

Mortensaften fejres hvert år d. 10/11. Mortens Dag ligger på den følgende dag. Faktisk fejres dagen mange steder i verden, selvom navnet Morten lyder meget dansk.

Den Morten vi fejrer i Danmark, hed oprindeligt Martin, og var biskop af Tours. Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget, der i dag kendes som Ungarn. Martin af Tours blev munk efter at have aftjent militærtjeneste, og på grund af hans gode gerninger ønskede befolkningen i Tours, at han blev biskop. I Danmark kaldes helgenen Morten Bisp, og i mange andre europæiske lande hedder fejringen derfor Sankt Martins aften.

Hvorfor spiser vi and?

I Danmark spiser vi traditionelt andesteg, men oprindeligt var det gåsesteg, der skulle på menuen. Grunden til at vi spiser fjerkræ på mortensaften er, at Martin af Tours ikke var begejstret for ideen om at skulle være biskop. Derfor gemte han sig i en gåsesti. Men gæssene var ikke helt så begejstrede for Martins tilstedeværelse og afslørede derfor hans gemmested med deres skræppen.

Herefter måtte han lade sig udnævne som biskop, og hævnede sig på gæssene ved at foranstalte, at alle husstande mindst én gang om året skulle slagte og spise en gås. Når det i Danmark er blevet en tradition at spise and i stedet for gås, hænger det sammen med, at gæs var sværere at få fat på i gamle dage – og de var også dyrere end den noget mindre andesteg.

Sådan laver du den perfekte and til mortensaften

Den klassiske andesteg serveres ofte som vi kender den fra juleaften med brunede kartofler, rødkål og brun sauce – mortensaften er derfor en fremragende undskyldning for at øve sig på julemenuen og fylde sig med god mad. Skal du fejre mortensaften med familie eller venner, hjælper Coop.dk MAD dig selvfølgelig godt på vej.

Vi har anden og alle de øvrige ingredienser til en perfekt mortensaften menu, og hvis du har brug for opskrifter, hjælper vi dig også godt videre.