Bestil din ferske fugl til mortensaften & Thanksgiving allerede i dag

(Gælder ikke på levering til ikke-brofaste øer)

Sådan gør du:

Vælg et leveringstidspunkt fra d. 6/11 2021 (økologisk and d. 9/11 & kalkun fra d. 24/11 2021)

Læg fuglen i kurven sammen med dine øvrige dagligvarer

Afslut din bestilling. Så sørger vi for at lavere direkte til din hoveddør

Hvorfor spiser vi and?

I Danmark spiser vi traditionelt andesteg, men oprindeligt var det gåsesteg, der skulle på menuen. Grunden til at vi spiser fjerkræ på mortensaften er, at Martin af Tours ikke var begejstret for ideen om at skulle være biskop. Derfor gemte han sig i en gåsesti. Men gæssene var ikke helt så begejstrede for Martins tilstedeværelse og afslørede derfor hans gemmested med deres skræppen.

Herefter måtte han lade sig udnævne som biskop, og hævnede sig på gæssene ved at foranstalte, at alle husstande mindst én gang om året skulle slagte og spise en gås. Når det i Danmark er blevet en tradition at spise and i stedet for gås, hænger det sammen med, at gæs var sværere at få fat på i gamle dage – og de var også dyrere end den noget mindre andesteg.

Hvornår fejres mortensaften?

Mortensaften fejres hvert år d. 10. november. Mortens Dag ligger på den følgende dag. Faktisk fejres dagen mange steder i verden, selvom navnet Morten lyder meget dansk.

Den Morten vi fejrer i Danmark, hed oprindeligt Martin, og var biskop af Tours. Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget, der i dag kendes som Ungarn. Martin af Tours blev munk efter at have aftjent militærtjeneste, og på grund af hans gode gerninger ønskede befolkningen i Tours, at han blev biskop. I Danmark kaldes helgenen Morten Bisp, og i mange andre europæiske lande hedder fejringen derfor Sankt Martins aften.